KOTIINKULJETUS | KOKO VALIKOIMA: osta 3, maksa 2 | ILMAINEN PALAUTUS

RASKAUS JA UNETTOMUUS

Raskaus ja unettomuus


Puhuttaessa äitien uniongelmista tai unettomuudesta tulee helposti mieleen öisin itkevä vauva, joka pitää vanhempia hereillä. Todellisuudessa jo raskausaika tuo usein mukanaan muutoksia uneen.

Raskaudenaikaiset uniongelmat ilmaantuvat tyypillisimmin jo alkuraskaudesta, kun keho käy läpi suuria muutoksia. Toisella kolmanneksella suurin osa raskaana olevista kokee helpotusta sekä alkuraskauden pahoinvointiin että raskauden unettomuuteen. Osa raskaana olevista voi kuitenkin kärsiä unettomuudesta ja uniongelmista läpi raskauden.

Raskauden myötä uniasentoa ei välttämättä pysty valitsemaan yhtä vapaasti kuin aikaisemmin. Raskauden edettyä jo hieman pidemmälle vatsallaan nukkuminen ei enää ole mahdollista ja toisaalta selällään nukkuminen raskauden loppuvaiheessa voi haitata sikiön kehitystä raskauden loppuvaiheessa, sillä selällään nukkuminen voi heikentää istukan verenkiertoa. Nykysuositusten mukaisesti raskaana olisi hyvä tästä syystä nukkua kyljellään, joka ei välttämättä kaikille ole luontainen nukkumisasento. Muita raskausaikaiseen nukkumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi närästys ja kasvavan kohdun myötä lisääntynyt virtsaamistarve.

Raskausaikaista nukkumista voi auttaa esimerkiksi tukemalla nukkumisasentoa tyynyillä. Melatoniinin käytöstä raskauden aikana on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Hyvään uneen auttaa myös ulkoilu päivittäin raittiissa ilmassa, kofeiinipitoisien juomien välttäminen ja makuuhuoneen pimentäminen esimerkiksi pimennysverhoilla tai käyttämällä unimaskia.

Nukkuminen kuten raskaudetkin ovat aina yksilöllisiä ja raskaus voi sujua myös ilman unettomuutta tai uniongelmia.

Toivoimme kaikille raskaana oleville tuleville vanhemmille hyviä unia!